VVNT

Wil je meer informatie over NEI kijk dan op de website van de Vereniging van NEI therapeuten. Als therapeut wil je het beste voor de mensen die je behandelt.

De vereniging van Nei-therapeuten heeft geen winstoogmerk, anders dan het verspreiden van kennis over Nei en de kwaliteit van de therapeuten.


Neuro Emotionele Integratie

Artikel van VVNT in Nieuwetijdskind magazine

NEI is een afkorting voor Neuro Emotionele Integratie. NEI is een samengestelde methode van het beste uit de Oosterse en Westerse technieken en is gebaseerd op principes uit onder andere acupunctuur, Integra, neurowetenschappen, bio-kinesiologie, NLP, Touch For Health, NAC en reguliere psychotherapie. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van affirmaties, visualisatie en ademhaling. 

NEI is begin jaren tachtig door een Amerikaanse chiropractor Scott Walker ontwikkeld. De eerste opleiding Neuro Emotionele Integratie in Nederland werd in 1995 gegeven door Roy Martina, tevens acupuncturist, homeopaat en vitaliteitscoach. Inmiddels zijn er al veel NEI-coaches en NEI-therapeuten actief aan het werk. Er zijn Hogere Beroeps Opleidingen in Nederland om NEI-therapeut te worden. NEI bestaat in zijn huidige vorm ruim 20 jaar in Nederland. 

Onbewust wordt bewust 

 NEI is een therapie en werkwijze dat zich richt op de oorzaak en motivatie van gedrag en het loslaten van blokkades en belemmerende factoren. Dus niet symptomen genezen en onderdrukken. NEI gaat ervan uit dat vrijwel elke ziekte, pijn of klacht een emotionele oorzaak heeft. Dit wordt via het onbewuste opgespoord. Van jong tot oud, ongeboren, HSP, gediagnostiseerd… 

Onbewuste delen worden bewust gemaakt. Veel van je ervaringen ben je vergeten of heb je weggestopt. Je bent je er niet van bewust. Deze onbewuste delen worden wel in je lichaam opgeslagen. Op deze manier oefenen ze invloed uit op de cellen en je celgeheugen en zorgen voor lichamelijke, mentale, psychische of energetische klachten. 

Sam is een jongen van 12 jaar en wil van z’n allergie af. Hij niest de hele dag, jeuk in z’n neus en ogen irriteren hem dagelijks. Bij het testen stuitten we op de emotie ‘verlies van vertrouwen’ en ‘wantrouwen naar de toekomst’. Over twee maanden gaat hij naar de middelbare school. In z’n huidige klas, wordt hij met zijn hooggevoeligheid geaccepteerd. De onzekere gevoelens ten opzichte van de nieuwe school zijn heel logisch. Op onbewust niveau was hij aan het stoeien met de gedachten ‘wat als ze me niet accepteren?’ en ‘hoor ik er straks wel bij?’. Door dit aan het licht te brengen, werd hij het zich bewust. Ter versterking was een affirmatie nodig: “Ik ben altijd geaard en sta stevig, ik ben goed zoals ik ben”. Een paar dagen later kreeg ik een mail, waarin moeder vertelde dat de allergie helemaal weg was en dat haar zoon relaxed de vakantie in ging. Sam maakte zich geen zorgen meer. De affirmatie sprak hij dagelijks trouw hardop uit. De woorden kon hij steeds beter voelen en hij vindt het fijn de woorden hardop uit te spreken. 

De NEI-methode biedt een simpele, snelle en eenvoudige manier om emotionele blokkades op te lossen. Door middel van vragen stellen aan het onderbewuste geheugen wordt duidelijk wat er is gebeurd in het verleden, waarvan je nu, in het heden last hebt. NEI helpt je deze emotionele blokkades op te ruimen, waardoor je de weg vrij hebt gemaakt voor genezing en ontwikkeling door een simpele techniek waarbij de linker en de rechter hersenhelft weer communiceren met elkaar. Dit activeert het zelfhelende vermogen van het lichaam en maakt verandering mogelijk. 

Doordat onbewuste delen bewust worden, kunnen onverwerkte incidenten, trauma’s, emotionele problemen of lichamelijke klachten definitief opgelost worden. Daar zijn geen lange praatsessies voor nodig het is ook niet nodig oud zeer opnieuw te voelen. NEI- sessies zijn maar zelden sterk emotionele zittingen. Juist om die redenen ervaren mensen NEI- therapie als een zeer prettige therapievorm. Zeker voor kinderen is deze zachte manier van werken aan blokkades en problemen een mooie methode.

Bio-energetisch meetinstrument

De NEI-therapeut werkt met een biotensor dat is een bio-energetisch testapparaat en komt voort uit de wichelroede en de pendel. Het is een uiterst gevoelig en nauwkeurig meetinstrument. Bij het testen van een cliënt, worden energetische trillingen en functies waargenomen en vertaald naar ‘zwak’ of ‘sterk’. Meer mogelijkheden met biotensor: allergieën testen, vaccinatieschade opsporen, testen welk edelsteen of remedie geschikt is voor een bepaald doel, geopathische straling en elektrosmog meten en beïnvloeden, het elektromagnetische veld (aura) testen of schoonmaken en nog veel meer. 

De NEI therapeut kan ook met de spiertest werken, ofwel de o-ring. De hand of arm, wordt in een bepaalde houding genomen, zodat een specifieke spier wordt geactiveerd. De therapeut geeft een lichte druk op de spier en test hierbij de kracht van de spier. Het lichaam geeft een reactie: ‘sterk’ (de arm blijft in dezelfde houding), of ‘zwak’ (de arm kan niet meer in dezelfde houding worden gehouden). 

Het enige verschil zit in de keuze of een therapeut met een biotensor werkt of met de spiertest. Verder werken de NEI therapeuten allemaal hetzelfde. 

Hans is een jonge man van 25 jaar bezoekt een NEI-therapeut met hartritmestoornissen als klacht. De klachten zijn twee jaar geleden begonnen, toen zijn zoontje werd geboren. Hij is sceptisch, maar hoopt wel geholpen te kunnen worden. Al snel wordt duidelijk dat Hans een lastige jeugd heeft gehad. Hij heeft nooit zichzelf kunnen zijn, omdat zijn broer van kleins af aan alle aandacht opeiste met z’n agressieve gedrag. Zijn ouders vinden het moeilijk hiermee om te gaan, vader grijpt naar de fles en moeder raakt depressief. Zo groeit hij jarenlang op in een liefdeloos gezin. Hij heeft zichzelf van jongs af aan al onzichtbaar en onbelangrijk gemaakt, hij wilde niet tot last zijn. Alle emoties die te maken hebben met zijn hartklachten, zitten op zijn hart en Hans legt direct verbanden met vroeger. Door geen liefde te hebben ontvangen, weet Hans niet hoe hij liefde kan geven. Tijdens de NEI-sessie kon hij allerlei belastende emoties loslaten en zichzelf vergeven. Daarna heeft hij nog een aantal sessies gedaan, waarna ik een mail ontvang  van hem dat de hartklachten helemaal over zijn en hij voor het eerst liefde voor zijn zoontje heeft gevoeld, zoals hij het nog nooit eerder had ervaren. 

Uit bovenstaand voorbeeld wordt duidelijk dat je je niet bewust bent van de oorzaak van je klacht, maar dat door het bewust worden, direct verbanden gelegd konden worden. 

NEI spoort dus de oorzaak van emoties op, waarna er een communicatie tussen de linker- en rechter hersenhelft wordt geactiveerd. De cliënt laat de emoties daarmee los. 

Gezegden zoals ‘je gal spuwen’, ‘wat heb je op je lever’ of ‘je hart luchten’ kennen we allemaal. Zoals wij in ons taalgebruik de relaties aangeven tussen organen en emoties, zo zet de NEI-coach deze kennis en theorie in om te onderzoeken waar de balans wordt verstoord. 

Soms zijn oorzaak (de onbewuste emotie) en gevolg (het ongewenste gedrag, pijn, het probleem) heel duidelijk met elkaar verbonden. Het kan ook zijn dat de oorzaak (de allereerste keer dat je de emotie hebt ervaren, waarvan je je niet bewust bent) wat dieper ligt. In zo’n geval zijn meerdere sessies nodig.

Een vrouw komt in de praktijk. Ze heet Henriëtte en is 43 jaar. Ze staat op het punt belangrijke keuzes te maken, maar het lukt maar niet de knoop door te hakken. Ze is erg benieuwd, wat haar onbewuste voor een rol speelt hierin. Tijdens het testen valt Henriëtte van de ene verbazing in de andere. Alles wat ze hoorde, wist ze eigenlijk al. Maar het was zo ver weggestopt, dat ze er geen toegang meer toe had. En de belemmerende overtuigingen speelden hier een grote rol in. Een aantal van die overtuigingen waren niet eens van haarzelf. Na de sessie waren de knelpunten helder geworden en drie weken later heeft ze de knoop doorgehakt.

De kracht van NEI 

– Met NEI kom je snel tot de kern van het probleem
– Het is effectief 
– NEI werkt snel; soms zijn 1 tot 3 sessies al voldoende om een blokkade op te ruimen 
– Er wordt niet eindeloos gepraat over de problemen 
– NEI- sessies zijn zelden sterk emotioneel 
– NEI wordt als een prettige therapie- of coaching vorm ervaren 
– Klachten verminderen of verdwijnen 
– NEI geeft inzichten

Met NEI kom je snel tot de kern 

Wat je ook hebt, wat je ook dwars zit, met de manier van werken die de NEI kenmerkt hoef je niet eerst door allerlei lagen van je geest heen om er achter te komen wat er aan de hand is. De kern van het probleem wordt snel gevonden en er wordt iets mee gedaan om het op te lossen. Het gaat dus om snelheid en tegelijk om effectiviteit.

Alles kan

Veel ziektes worden veroorzaakt door mensen zichzelf in de weg gaan zitten met allerlei gedachten, verdrongen emoties en dus gedrag waar ze ook al niet beter van worden. Alles kan is een krachtige positieve gedachte van waaruit elke NEI-therapeut werkt. Het gaat om de bewustwording, om de mogelijkheid van mensen zichzelf te zien.

Van klacht naar kracht

Zie de klacht als kans, loop er niet (meer) voor weg, maar kijk ernaar. Wat heeft de klacht jou te vertellen? Wat mag je je bewust worden? Geef vorm aan je eigen leven. Wees de baas over je eigen emoties en je eigen leven.